Nøkkelen til et godt jobbintervju er å stille forberedt. Her er spørsmålene du bør tenke igjennom i forkant.

 

Hvorfor søkte du på denne jobben?

Forsøk og ikke svar med klisjéer som “jeg synes jobben er interessant”. Spør deg selv i stedet hvorfor du synes jobben virker interessant. Skal du jobbe med et tema du fordypet deg i under studiene? Passer oppgavene med spesielle egenskaper hos deg selv? Vær konkret, og gi gjerne eksempler når du svarer på dette spørsmålet.

 

Hva kan du bidra med i denne jobben?

Vær igjen så konkret som mulig når du svarer. Tenk på hvilke egenskaper du har som kan passe i jobben, og gi eksempler på erfaringer du har som kan komme til nytte.

 

Hva gjør deg spesielt kvalifisert?

Tenk gjennom hvorfor akkurat den delen av utdanningen eller arbeidsbakgrunnen din gjør at du er spesielt kvalifisert. Det kan for eksempel være at du hadde praksisplass, gjennomførte en skoleoppgave eller et prosjekt i en bedrift som jobber med tilsvarende oppgaver. Fortell om erfaringene dine, og kom gjerne med eksempler på feil du lærte av og ting du gjorde riktig.

 

Hvorfor bør vi velge deg?

Dette spørsmålet er åpent og gir rom for å trekke inn ulike faktorer. Trekk både frem faglig kunnskap, men også motivasjonen din og personlige egenskaper du tror er viktige i stillingen. Unngå imidlertid å holde et altfor langt foredrag.

 

Hva tror du stillingen du søker på vil innebære?

Her gjelder det å ha gjort leksene sine på forhånd. Ha klart for deg hvilke oppgaver det sto om i utlysningen, og gjør research i forkant av intervjuet om hvilke oppgaver bedriften utfører, og hvordan de jobber. Mye finnes på arbeidsplassens nettside, men det er også ting du kan spørre arbeidsgiveren om før du søker på stillingen.

 

Hvilke sterke sider har du i en arbeidssituasjon?

Ikke proklamér sterke sider som du ikke har, vær ærlig med deg selv. Når du tror på det du sier, tror også andre på deg. Alle har både sterke og svake sider, så ikke gi deg før du har notert ned minst tre sterke sider du har før du kommer på intervju. Fortell hvordan de kommer godt med i jobbsammenheng.

 

Hva er dine svake sider?

Hvis du har notert ned en hel ramse med svake sider, bør du bare plukke ut to-tre av dem. Vurder det i forhold til hva jobben din krever. Skal du på intervju for en salgsjobb, er ikke det beste trikset å fortelle at du er innadvendt.